Цікаво про каву

Способи обробки кави та їх вплив на смак

Способи обробки кави та їх вплив на смак
Існує три основних способи, які традиційно застосовують для обробки кави: митий, полумитий (хані) і сухий (натуральний). Розглянемо кожен з них детальніше.
1. Митий спосіб обробки.
В даному варіанті ягоди очищуються від шкірки і м'якоті, потім зерна занурюють в великі ферментаційні резервуари на 1-2 доби з водою або без води - щоб відокремити клейку речовину. В процесі ферментації клейковина надає зернам тонкий пряний присмак. А після зерна негайно промиваються.
Оскільки під час ферментації і промивання губляться деякі речовини і мінерали, мита кава має більш виражену кислинку і дуже багата ароматичними компонентами.
Цей спосіб зазвичай використовують для сортів арабіки середнього і високого цінового діапазону.
2. Спосіб обробки «Хані» (медовий).
Це один з видів митої або вологої обробки кавових ягід при добуванні зерен. Іноді його називають "полумитий". Під час такої обробки з зерна счищуется не вся ягідна м'якоть, а тільки її частина. У такому вигляді зерна висушуються, і тільки потім з них счищуется залишившийся шар.
Такий спосіб дозволяє отримати високоякісне чисте кавове зерно з усіма перевагами митого, але зберегти при цьому принадність і солодкість натуральної обробки, коли аромат і цукор з кавової ягоди в процесі висушування передаються зерну.
Полумита кава більш м'яка та однорідна і має більш вишукану та збалансовану насиченість і кислотність. Колір зерен обробки хані трохи відрізняється від зерен звичайної митої обробки. Він золотистий, медовий! Втім як і аромат, і солодкість отриманого з таких зерен напою. Цей спосіб зазвичай використовують для сортів арабіки преміального сегменту.
3. Сухий (натуральний) спосіб обробки.
При такому способі обробки кавові ягоди після збору врожаю викладають на рівну поверхню для сушіння. Після сушіння з ягоди видаляють зовнішню шкірку і сушену м'якоть (напівавтомат). А потім і пергаментну оболонку.
Цей спосіб зазвичай використовують для сортів арабіки та робусти невисокого і середнього цінового діапазону. Однак бувають і винятки. Дану технологію можуть застосовувати і для сортів Specialty, наприклад. Щоб зберегти більше солодкості і отримати нестандартні смакові відтінки в готовому напої.
Для всіх позицій, представлених на нашому сайті ми вказуємо спосіб обробки. Так що ви завжди маєте можливість поекспериментувати і урізноманітнити свій гастрономічний досвід J Можна вибрати, наприклад, 2 сорти Ефіопії різних способів обробки та влаштувати дегустацію.