Specialty - це рідкісна кава (менше 10% від усього виробництва арабіки), свого роду вищий сорт, найякісніша кава, яка виділяється своїми смаковими властивостями.
Дана кава проходить суворий контроль якості на кожному етапі: починаючи від зростання та збору врожаю, обробки, сортування, транспортування, закінчуючи зберіганням та обсмажуванням. Кожен етап має значення, контролюється, оцінюється фахівцями. Всі ці фактори впливають на загальний смак напою.
Клас спешелті присуджується не сорту, а конкретному лоту цього сорту. Це означає, що умовний лот Кенії одного врожаю 2021 року, однієї обробки з однієї ферми та певної кількості може бути спешелті, але у 2022 через якісь проблеми не отримає цей клас.
Клас кави визначає Q-грейдер. Щоб отримати на це право, він повинен навчатися та скласти 20 іспитів у CQI (Coffee Quality Institute). Він оцінює зелені зерна на наявність дефектів, квакерів, якість обробки та сушіння.
Для оцінки використовується система балів Q (Q grade system). Максимальна оцінка, яку може отримати кава за цією системою – 100 балів. Лот, який отримав 80 і більше балів, може відноситися до specialty.
Якщо каві присудили клас спешелті, важливо зберегти всі старання фермерів та обжарювачів і повністю розкрити смак кави у чашці. Для цього потрібно враховувати свіжість кави, спосіб зберігання, помел і правильність приготування: кава має бути свіжою. Не купуйте стару каву, яка була давно обсмажена. Правильно зберігайте каву. Використовуйте якісну воду, рівномірний, свіжий помел з урахуванням способу заварювання. Дотримуйтесь часу екстракції.
Ми гарантуємо свіжість обсмажування, стабільність смаку та якість продукції. Наші грамотні, досвідчені фахівці у процесі обсмажування максимально повно розкривають смаковий потенціал кожного зерна.