Цікаво про каву

Кава в турці/джезві

Кілька порад для любителів кави в турці
Щоб приготувати правильний напій без гіркоти, в якому максимально розкриється смак і аромат, необхідно дотриматися декількох нюансів:
1. Вода повинна бути чистою, бутильованою;
2. Помел зерен зазвичай використовують найдрібніший - в пил. Але не бійтеся експериментувати і пробувати трохи більший помел. Зерно найкраще молоти безпосередньо перед приготуванням напою. Якщо у вас вдома є найпростіша ножова кавомолка - вона прекрасно підійде для цього способу заварювання. Зверніть увагу, щоб кава під час помелу не перегрівалася і ефірні масла що виділяються в процессі не зникали, помел необхідно робити в кілька етапів. Натиснули на 3 секунди, відпустили, перемішали каву, почекали 3-5 секунд, потім повторили процедуру 6-10 разів, в залежності від обсягу закладки. Так кава не нагріється і в процессі помелу не розгубиться аромат;
3. Не можна економити зерно. Кладіть точно за рецептом, в пропорції 10гр. меленого зерна на 100 мл. води;
4. Перемішуємо 1 раз після додавання води. Більше перемішувати каву під час приготування не потрібно;
5. Готувати напій необхідно на повільному вогні. Не поспішати, але і занадто довго тримати каву на плиті не потрібно. Оптимальний час приготування становить 4-7 хв., В залежності від обсягу і ваших смакових уподобань. Якщо варити каву занадто довго, вона вийде переекстрагована і буде гірчити;
6. Правильна джезва повинна мати звужене, але не занадто вузьке горлечко (приблизно 2/3 від діаметру дна). Шапка з піни, яка утворюється при нагріванні, буде закупорювати отвір, зберігаючи аромат всередині;
7. Не можна, щоб вода кипіла. У певний момент (перед закипанням) турку треба знімати з вогню;
8. За бажанням, на початку приготування в каву можна додавати корицю, імбир, перець, мускатний горіх і інші прянощі. Але зовсім небагато, з обережністю, щоб не зіпсувати напій.